Oefentherapie Mensendieck / Cesar

Tijdens de oefentherapeutische behandeling kijken we hoe uw klachten zijn ontstaan of bij welke activiteiten u pijn heeft. We bekijken samen hoe u deze handelingen uitvoert en hoe u dat kan verbeteren, zodat u het lichaam goed leert gebruiken.

We koppelen dit aan uw thuis-, sport- en werksituatie, zodat het makkelijker wordt om toe te passen en in te trainen. Zo leer u zelf hoe u het lichaam optimaal gebruikt en voorkomt u overbelasting en pijnklachten. Wie wil er nu niet de expert zijn over het eigen lichaam?

​Het proces ondersteunen we mogelijk met enkele oefeningen om spieren te versterken, te rekken, te ontspannen of om gewrichten in beweging te krijgen. Ook adviezen over beweging of sport, ontspanning, stress én slaap zijn hier een onderdeel van. Deze brede kijk op uw lichaam en klachten helpt u weer vooruit.

​We ondersteunen uw oefentherapeutisch traject met hands-on technieken zoals (sport)massage, mobilisatie van gewrichten en kinesiotaping. Een goede combinatie; zo herstel u niet alleen sneller, maar voorkomt u ook dat klachten terugkomen.

Specialisaties

Onze oefentherapeut Marjolein Janssen-Scheepens is gespecialiseerd in het behandelen van werk gerelateerde klachten zoals RSI én is slaaptherapeut. Zij kan u helpen bij slaapproblemen zoals moeite met in- of doorslaapproblemen. Kijk hier voor meer informatie over slaaptherapie.

Overige indicaties voor oefentherapie

 • Rug- en bekkenklachten
 • Nek- en schouderklachten
 • Arm- en handklachten
 • Heup- en knieklachten
 • Voetklachten
 • (Spierspannings)hoofdpijn
 • Chronische pijnklachten
 • Neurologische aandoeningen (o.a. hernia en wervelkanaalstenose)
 • Orthopedische aandoeningen (o.a. scoliose)
 • Reumatische aandoeningen (o.a. artrose)
 • Ademhaling- en hyperventilatieklachten
 • Spanning- en stress gerelateerde klachten
 • Sportblessures

Werkwijze

Om u zo goed mogelijk te helpen, doorlopen we samen een stappenplan dat is aangepast op uw persoonlijke klachten en behoeften.

Intake & Onderzoek

Tijdens de eerste afspraak gaan we eerst in gesprek. We willen weten wat voor klachten u heeft, hoe deze ontstaan zijn en wanneer u er last van heeft. We vragen u ook wat vragenlijsten in te vullen om een nog beter beeld te krijgen van uw klachten. Na het gesprek volgt het onderzoek, waar we uitzoeken waardoor uw klachten worden veroorzaakt of in stand blijven. We kijken bijvoorbeeld naar de houding, beweeglijkheid van gewrichten of spanning in de spieren.

Doel & Plan

Nu we een beeld hebben van uw klachten, stellen we samen een haalbaar doel op en bespreken we wat er nodig is om dat doel te bereiken.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit verschillende interventies. We laten zien hoe het lichaam in elkaar zit, zodat u dit leert begrijpen. U leert optimale houdingen en bewegingspatronen. We kunnen ondersteunen met massage en taping en oefeningen en advies in leefstijl zoals beweging, ontspanning en slaap. Al deze onderdelen samen helpen u op weg naar een goed herstel. U krijgt van ons een oefenschriftje, waar we steeds alle adviezen en oefeningen in schrijven, zodat u alle informatie op een rijtje heeft en hier thuis goed mee aan de slag kunt gaan.

Evaluatie

Om te zien of we met de behandeling op de juiste weg zijn, zullen we regelmatig evalueren. Iedere afspraak bespreken we hoe het is gegaan met de klachten of de adviezen. We sturen bij waar nodig of blijven op dezelfde weg doorgaan als het goed gaat. En als het nodig is, dan schakelen we andere specialisten in om uw behandelproces verder te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de andere disciplines binnen Cheiron Medisch Centrum zoals Musculoskeletale Geneeskunde, fysiotherapie, psychotherapie, podotherapie of personal training.  Aan het eind van het behandeltraject vinden we het fijn om te weten hoe u de therapie heeft ervaren en sturen we u een evaluatie toe. U mag ook altijd een review achterlaten op Google of Zorgkaart Nederland. Ter afsluiting gaat er een evaluatiebrief naar uw huisarts en/of verwijzer.

Vergoeding oefentherapie

Bent u aanvullend verzekerd? Dan kost het u zelfs niets, behalve tijd en inzet. U bent immers uw gedrag en gewoontes aan het veranderen en dat heeft tijd nodig, maar dan leert u wel hoe uzelf op een positieve manier kunt omgaan met uw klachten en hoe u deze in de toekomst kunt voorkomen. Lees hier meer over kosten en vergoeding.

Afspraak maken

U kunt zowel met verwijzing van uw arts of zonder verwijzing (directe toegankelijkheid) terecht voor Oefentherapie Cesar/Mensendieck.
De eerste afspraak voor het intakegesprek en het onderzoek duurt ca. 50 minuten. Een vervolgafspraak ca. 30 minuten. De frequentie van de behandeling wordt met u overlegd.

Wilt u graag bewust worden van uw lichaam? Wilt u werken aan een beter houdings- en bewegingspatroon? Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Marjolein Janssen-Scheepens:

Telefoonnummer: 040 2230290 en 0640542688
Mailadres: m.scheepens@cheironmc.nl en info@hetoefenlokaal.nl en
Website: www.cheironmc.nl en www.hetoefenlokaal.nl

Landelijke Database Oefentherapie

Wij doen met de Oefentherapie Cesar/Mensendieck-praktijk mee aan de Landelijke Database Oefentherapie (LDO) en de Zorgregistraties van Nivel.

​Dit betekent dat de gegevens die we opnemen in uw dossier anoniem en gecodeerd worden gedeeld met Nivel. Op deze manier kunnen zij onderzoek doen en de meerwaarde van Oefentherapie in de zorg onderbouwen. Daarnaast brengen zij landelijke zorgcijfers in kaart. Klik hier voor meer informatie over de werkwijze.

Wilt u niet dat uw gegevens gedeeld worden met Nivel? Dan kunt u uw bezwaar aangeven bij uw therapeut, zodat we uw gegevens kunnen uitsluiten van deelname. Deelname is namelijk niet verplicht.

Wat anderen zeggen

Francois de la Rochefoucauld

La sagesse est à l'âme ce que la santé est pour le corps (Wijsheid is voor de ziel, wat gezondheid is voor het lichaam).

Albert Einstein

If you always do what you always did, you always get what you always got

Paulo Coelho

The most important things in life, aren't things......

Roald Dahl

Those who don't believe in magic, will never find it.

Cheiron Medisch Centrum Waalre

Frederik Hendrikstraat 1

5583 CL Waalre