Slaaptherapie / Slaapoefentherapie

Niets is zo vermoeiend én vervelend als niet kunnen slapen. Wakker liggen, woelen, staren naar het plafond en denken: ik moet slapen, want anders ben ik morgen niet fit. Of het nu om inslaapproblemen of doorslaapproblemen gaat of dat u ’s ochtends te vroeg wakker wordt; slaapproblemen breken u op. En hoewel het soms hopeloos lijkt, er is een oplossing. Slapen kunt u namelijk leren.

Bij slaapoefentherapie, of in het kort slaaptherapie, kijken we naar uw slaap en hoe u de nacht doorkomt, maar ook hoe u dagelijkse bezigheden en gewoontes mogelijk uw slaap kunnen verstoren. U leert wat een gezonde slaap is, hoe u die zelf kunt verbeteren en wat u beter wel en niet kunt doen als u niet kunt slapen. Praktische tips worden ondersteund met relaxatie-technieken en gedachtetraining. Zo leert u weer positief denken en ontspannen én geeft u de slaap weer de kans!

Slaaptherapie is een evidence based methode voor insomnia / slapeloosheid (cognitieve gedragstherapie Insomnia) volgens een duidelijk, maar persoonlijk stappenplan.

Specialisaties

Onze slaaptherapeute Marjolein Janssen-Scheepens is gespecialiseerd in het behandelen van slaapproblemen, specifiek bij:

  • Baby’s en kinderen met slaapproblemen
  • Tieners met slaapproblemen
  • Volwassenen en ouderen met slaapproblemen
  • Het afbouwen van slaapmedicatie


Overige indicatie voor slaaptherapie zijn:

  • Slaapproblemen bij pijnklachten
  • Slaapproblemen bij ADHD en autisme
  • Slaapproblemen bij piekeren, stress of burn-out
  • Slaapproblemen als gevolg van bio-ritmestoornis
  • Slaapproblemen bij ploegendiensten
  • Slaapproblemen bij jetlags
  • Nazorg/gedragstherapie bij slaapstoornissen zoals apneu, restless legs en stoornissen in biologisch ritme o.a. Delayed Sleep Phase Syndrom


Kijk op www.slaapoefentherapie.nl voor meer informatie over slaap(oefentherapie).

Werkwijze

Om u zo goed mogelijk te helpen, doorlopen we samen een stappenplan dat is aangepast op uw persoonlijke slaapklachten en behoeften.

Intake & Onderzoek

Tijdens de eerste afspraak zijn we voornamelijk in gesprek over uw slaap via de 24-uurs benadering. Dit houdt in dat we niet alleen in kaart brengen wat de slaapproblemen zijn en hoe de nacht eruitziet, maar we kijken ook naar uw dagelijkse bezigheden, gewoontes en gedachtes en hoe deze uw slaap bevorderen of belemmeren. De nacht is namelijk een weerspiegeling van uw dag en dus zijn al deze factoren, zoals dagindeling, beweging & sport, stress & ontspanning, voeding, medicatiegebruik, uw slaaprituelen, de slaapomgeving en slaaphouding belangrijk om in kaart te brengen.

Na dit gesprek bekijken we in het onderzoek de slaaphouding en hoe u kunt ontspannen. We vragen u enkele vragenlijsten in te vullen en voor minimaal één week een slaapwaakkalender bij te houden. Dit geeft ons nog meer inzicht in uw slaapproblemen en waar we kunnen beginnen met de behandeling.

Doel & plan

Samen stellen we een haalbaar doel op en bespreken we wat er nodig is om dat doel te bereiken. Bij slapen gaat het vaak niet (alleen) om het aantal uren dat u slaapt, maar vooral dat u goed slaapt en dat u overdag fit bent.

Behandeling

Slaapoefentherapie is gebaseerd op de evidence based methode Cognitieve gedragstherapie Insomnia, dat aansluit bij de Huisartsen Richtlijn Slaap en slaapproblemen en slaapmiddelen. Dat betekent dat deze behandelmethode wetenschappelijk bewezen effectief is bij slapeloosheid. De totale therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelonderdelen, die samenwerken naar een betere slaap.

  1. Slaap- en slaaphygiëne-educatie: We starten altijd met een stuk slaapeducatie: we leggen uit hoe een gewone slaap eruitziet en hoe deze verstoord kan raken. Dit koppelen we aan jouw eigen slaap en slaapgewoontes. Hieruit volgen vaak al meteen de eerste adviezen op het gebied van slaaphygiëne (gezond gedrag m.b.t. slaap).
  2. Stimuluscontrole: Je krijgt adviezen om je slaapwaakritme te bevorderen (wat kun je beter wel en niet kunt doen op je slaapkamer, als je naar bed gaat of als je niet kunt slapen).
  3. Slaaprestrictie:Je tijd in bed beperken we tot de werkelijke slaaptijd. In overleg en aan de hand van je slaapdagboek bepalen we hoeveel uur dat mag zijn. Dit werkt positief voor je slaap.
  4. Relaxatieoefeningen: We gaan praktisch aan de slag met een aantal ontspanningsoefeningen. Dit kan zijn gericht op het ontspannen van het lichaam, de ademhaling of het tegengaan van piekergedachtes. Hierin proberen we verschillende oefeningen om te kijken wat bij jou past.
  5. Gedachtetraining: Samen kijken we naar je gedachtepatronen over slaap. Welke opvattingen en overtuigingen heb je en hoe staan deze een goede slaap in de weg. Zo leer je negatieve, niet-helpende gedachtes om te zetten naar positieve, helpende gedachtes
  6. Afbouw van slaapmedicatie: Het afbouwen van slaapmedicatie is over het algemeen onderdeel of doel van de slaaptherapie. Het afbouwen doen we altijd in overleg met de arts die de medicatie heeft voorgeschreven. Het stoppen met deze medicatie is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk.

Vanuit de oefentherapie kunnen we je ook verder ondersteunen in slaaphouding, begeleiden bij fysieke klachten, ontspanning, goede balans in belasting/belastbaarheid, bewegingsactivatie en stressmanagement.

Je krijgt van ons een slaapschriftje, waar we alle adviezen en oefeningen in schrijven zodat jij alle informatie op een rijtje hebt en hier thuis goed mee aan de slag kunt gaan.

Evaluatie

Om te zien of we met de behandeling op de juiste weg zijn, zullen we regelmatig evalueren. Iedere afspraak bespreken we hoe het is gegaan met de adviezen en de slaap. Het veranderen van slaap- en gezondheidsgewoontes kost tijd, dus het is belangrijk dat u uzelf deze tijd ook geeft. Adviezen zullen zeker twee weken opgevolgd moeten worden om te kunnen zeggen of het helpt. Binnen zes weken zien we vaak al de eerste goede resultaten op de slaap, maar het proces dat u doorloopt, blijft persoonlijk en afhankelijk van hoe goed het lukt de adviezen op te volgen. We sturen bij waar nodig of blijven op dezelfde weg doorgaan als het goed gaat. Als het nodig is, schakelen we andere specialisten in om u slaap verder te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een psychotherapeut, psycholoog, logopedist, huisarts, fysiotherapeut of yoga. Aan het eind van het behandeltraject vinden we het fijn om te weten hoe u de therapie hebt ervaren en sturen we u een evaluatie toe. U mag ook altijd een review achterlaten op Google of Zorgkaart Nederland. Ter afsluiting gaat er een evaluatiebrief naar uw huisarts en/of verwijzer.

Vergoeding slaaptherapie

Bent u aanvullend verzekerd voor fysiotherapie / oefentherapie Cesar & Mensendieck? Dan kost de slaaptherapie u niets, behalve tijd en inzet. U bent immers uw gedrag en gewoontes aan het veranderen en dat heeft tijd nodig, maar dan leert u wel hoe uzelf op een positieve manier kunt omgaan met uw klachten en hoe u deze in de toekomst kunt voorkomen. Lees hier meer over kosten en vergoeding.

Afspraak maken

U kunt zowel met verwijzing van uw arts of zonder verwijzing (directe toegankelijkheid) terecht voor slaaptherapie. De eerste afspraak voor het intakegesprek en het onderzoek duurt ca. 50 minuten. Een vervolgafspraak  duurt meestal ca. 30 minuten. De frequentie van de behandeling wordt met u overlegd.

Wilt u graag beter slapen en u fitter voelen? Wilt u meer informatie over slaaptherapie? Neemt u dan contact op met Marjolein Janssen-Scheepens
Telefoonnummer: 040 2230290 en 0640542688
Mailadres: m.scheepens@cheironmc.nl en info@hetoefenlokaal.nl en
Website: www.cheironmc.nl en www.hetoefenlokaal.nl

Landelijke Database Oefentherapie

Wij doen met de slaaptherapie-praktijk mee aan de Landelijke Database Oefentherapie (LDO) en de Zorgregistraties van Nivel.

​Dit betekent dat de gegevens die we opnemen in uw dossier anoniem en gecodeerd worden gedeeld met Nivel. Op deze manier kunnen zij onderzoek doen en de meerwaarde van Oefentherapie in de zorg onderbouwen. Daarnaast brengen zij landelijke zorgcijfers in kaart. Klik hier voor meer informatie over de werkwijze.

Wilt u niet dat uw gegevens gedeeld worden met Nivel? Dan kunt u uw bezwaar aangeven bij uw therapeut, zodat we uw gegevens kunnen uitsluiten van deelname. Deelname is namelijk niet verplicht.

Wat anderen zeggen

Francois de la Rochefoucauld

La sagesse est à l'âme ce que la santé est pour le corps (Wijsheid is voor de ziel, wat gezondheid is voor het lichaam).

Albert Einstein

If you always do what you always did, you always get what you always got

Paulo Coelho

The most important things in life, aren't things......

Roald Dahl

Those who don't believe in magic, will never find it.

Cheiron Medisch Centrum Waalre

Frederik Hendrikstraat 1

5583 CL Waalre